23 08 29 Allan Salmond 2231125-VGR-Groep-Content-augustus-2023-Linkedin

Allan Salmond

29 augustus 2023
23 08 29 Allan Salmond - VGR Equipment

Toen in 1986 de golfbanen van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) zijn uitgebreid, is op 25 tot 30 centimeter diepte een grindlaag aangebracht. In combinatie met heidecompost zorgde dat voor een zeer vochtige bodem. Sinds enkele jaren is gekozen voor een andere bodembehandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van de TopChanger.

De geboren Schot Allan Salmond is alweer zeventien jaar Head of Greenkeeping bij de NNG&CC in het Groningse Glimmen. Hij vertelt gepassioneerd over het onderhoud van ‘zijn’ golfbanen, en de duidelijk zichtbare verbeteringen van de afgelopen jaren.

Bodemverbetering is een uitdaging

“Uit overheidswege wordt het gebruik van chemicaliën voor bodemonderhoud steeds verder teruggedrongen”, zegt Allan. “Voor golfbanen, waar het gras onnatuurlijk kort wordt gemaaid, in combinatie met de zanderige grond hier, is bodemverbetering een stevige uitdaging.” Het doel van Allan en zijn collega’s is gedurende heel het jaar optimaal bespeelbare greens voor de leden aan te bieden.

Drogere banen en diepere wortels

Daarom maakt de NNG&CC alweer drie jaar gebruik van de TopChanger. Voor Allan een logische keuze. “Ik ken VGR Verschoor al jarenlang. In het verleden hebben wij gebruik gemaakt van hun kleinere machines. Met de TopChanger lijkt alles nu op zijn plek te vallen.” Het resultaat: drogere banen en dieper gewortelde grasplanten. Allan: “Omdat het vocht dieper in de bodem zakt, moeten de wortels dieper reiken, wat zorg voor een stevigere bodem.”

Maximaal bespeelbare banen

En dát met minimaal verlies van speeltijd. “Na het gebruik van de TopChanger, zijn de greens diezelfde middag alweer bespeelbaar. Dat is een groot verschil met andere methodes.” Allan en zijn team zijn minimale tijd kwijt met het weer speelklaar maken van de greens. “De medewerker van VGR Verschoor is drie dagen aan het werk met de TopChanger. Dan worden zes greens per dag behandeld. De andere greens zijn op dat moment gewoon open.”

Zand injecteren

Allan: “Door het grind onder de toplaag drogen de banen na zware regenval snel op. In alle andere situaties bleef de baan na regenval veel te nat. Nu de TopChanger tweemaal per jaar een aanzienlijke hoeveelheid zand injecteert, is dat verbeterd. In oktober gebeurt dat voor de zesde keer en sinds het voorjaar van 2022 zien we duidelijke veranderingen in de toplaag. We kwamen goed uit de winter. Er stond meer gras op de greens, door de drogere toplaag. Dit jaar zijn de spelers zeer tevreden over onze droge greens, met veel gras. En de kwaliteit van de greens blijft zienderogen vooruit gaan!”

Evalueren

Ruud de Deugd van VGR Verschoor is de eerste dag van een sessie aanwezig. Hij assisteert bij het opzetten van de TopChanger en regelt randzaken. “Een aantal weken later komt Ruud weer langs en evalueren we”, vertelt Allan. “Dat is in mijn ogen één van de sterke punten van VGR Verschoor. Ze willen graag weten wat wij als verbeterpunten zien! Tot nu toe verloopt de samenwerking naar onze mening prima: naar aanleiding van onze ervaringen zijn slechts op detailniveau aanpassingen gedaan.” De TopChanger is al de vierde generatie machines van VGR Verschoor waar de NNG&CC gebruikt van maakt. Allan: “VGR Verschoor blijft zich voortdurend ontwikkelen, voor ons is dat ideaal.”

Duidelijke visie

De goede resultaten en de inhoudelijke en prettige samenwerking zijn voor Allan reden verder te kijken dan de overeengekomen periode van vijf jaar. “Na vijf behandelingen in de afgelopen jaren is het resultaat aantoonbaar positief. We injecteren grote hoeveelheden zand in de bodem, en dat zorgt maar voor geringe spelhinder.” Allan, tot besluit: “Daarnaast is Arwin Verschoor erg enthousiast en heeft hij een duidelijke visie. Een partner met veel ervaring is belangrijk voor ons. Het is goed om te sparren over bodemonderhoud! Wij zijn absoluut tevreden!”

Wilt u meer informatie over de TopChanger en de toegevoegde waarde bij bodemonderhoud? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login