VGR bij golfclub Zeewolde

Overtuigd van onze methode én machine !

07 mei 2024
2240549-VGR-content-april-Facebook[66]

Christian Nueboer is hoofdgreenkeeper bij Golfclub Zeewolde. De afgelopen vijftien jaar hebben hij en zijn voorgangers de ontwikkeling van onder druk zand in de bodem spuiten met behulp van water van nabij meegemaakt. Onze methode is inmiddels zo ver doorontwikkeld, dat hij besloten heeft tot de aanschaf van de TopChanger XP.

Voorheen lieten zij dit werk uitvoeren en waren ze gebonden aan afgesproken periodes. Christian beschrijft hieronder hoe onze nieuwste TopChanger alle voordelen verenigd.

Bodem als basis
‘De bodem als basis’ is een kreet die al een aantal jaar in het greenkeepersjargon rond gaat. Greenkeeping is meer dan optisch presenteren. Iedereen kan genieten van een strak gemaaide green, maar wanneer het speloppervlak zacht en hobbelig is, heeft niemand daar wat aan. Structurele speelkwaliteit: daar gaat het om!

Toplaag verbeteren
Dit voorjaar hebben we een nieuwe machine toegevoegd aan onze vloot, die betreding van de baan garandeert en gevolgen van klimaatproblemen grotendeels gaat oplossen op de greens. De TopChanger van VGR, een Nederlands product. It’s in the name: De TopChanger verbetert de toplaag. Onder zeer hoge druk (220 tot 260 bar) wordt water in de bodem gespoten.

Verticale zandpilaren
Bovendien kan daar zand aan worden toegevoegd. Daardoor ontstaan verticale zandpilaren, die in de grond worden geschoten. Deze verticale kanalen zorgen voor een veel hardere toplaag en een beter drainerend vermogen. Met een stabieler speeloppervlak en minder organische stof als gevolg. De lijnvastheid van de bal wordt vergroot en uiteindelijk gaat de stimp omhoog.

Eén werkgang
En dat allemaal in één werkgang! De machine heeft al een aantal maal zijn dienst bewezen. Destijds hebben we het werk door een aannemer laten uitvoeren. Nu hebben we er zelf één, waardoor hij breder inzetbaar is dan enkel het aangenomen werk. De instructie en training hebben we inmiddels achter de rug.

Dieper in de bodem
Een ander groot voordeel is dat we door enkel met water te beluchten, veel dieper in de green kunnen komen dan het traditionele prikken met een metalen pen. Het klinkt tegenstrijdig, maar beluchten met water: het kan echt en dat gaan we ook proberen aankomend jaar. We kunnen daardoor lagen bereiken die traditioneel niet te bereiken zijn.

Uniforme greens
De eerste ronde met de TopChanger én zand is deze week gebeurd. In deze ronde hebben we alle greens behandeld. Later in het jaar komt er nog een tweede ronde, waarbij we waarschijnlijk een selectie maken van de greens die het extra nodig hebben. Uniforme greens zijn belangrijk. Door deze bewerking minimaal jaarlijks te herhalen voor de aankomende vijf jaar, worden de greens duurzamer en minder ziektegevoelig.

Bedrijfszekerder
Op basis van de resultaten, passen we de frequentie in de toekomst aan. Structurele speelkwaliteit, met zo min mogelijk overlast voor de speler: als het kan doen we dat! De betrouwbaarheid van de machine is enorm verbeterd. Geen storingen, niet meer afhankelijk van gedroogd zand: in één woord ‘bedrijfszekerder’. Uiteindelijk wint duurzaamheid het, en daar horen langetermijnoplossingen zoals de TopChanger XP bij!

Christian Nueboer, hoofdgreenkeeper

Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login