23 05 11 foto IMG_6198

GroeiGoed-compost als basis voor een goede grasmat

11 mei 2023

‘Via zandkanalen willen we nutriënten op grotere diepte in de bodem krijgen’

Op weg naar chemievrij beheer ontwikkelt VGR een onderhoudsmethode die bestaat uit cultuurtechnische bewerkingen en natuurlijke bodem verbeterende producten. De slogan luidt: de bodem als basis voor een goede grasmat. VGR werkt dan ook aan proeven met compost als basis voor een goede bodem. Een golfclub, VGR-klant van het eerste uur, werkt mee aan één van deze proeven, waarbij het VGR-product GroeiGoed wordt aangebracht in een green en in de tees om de kwaliteit van de grasmat te verbeteren.

Bij de ontwikkeling van een chemievrije onderhoudsmethode waarbij tevens minder bemesting en beregening nodig is, zet VGR al 22 jaar in op een combinatie van aangepaste mechanische precisiebewerkingen en natuurlijke bodem verbeterende producten. Het compostproduct GroeiGoed maakt deel uit van deze methode, die continu in ontwikkeling is.

GroeiGoed

De GroeiGoed-producten bestaan uit gecomposteerde groenresten en zijn afkomstig van de VGR-locatie in Almkerk. De ketenorganisatie VGR Groep bestaat namelijk uit drie elkaar versterkende onderdelen: VGR Composteerinrichting, VGR Equipment en VGR Dienstverlening. Bij het groenonderhoud door VGR Equipment, vooral op sportaccommodaties, komen groene reststromen vrij. VGR Composteerinrichting verwerkt deze tot nieuwe bodem verbeterende producten en houtshreds. Deze producten worden door VGR Dienstverlening ingezet voor de verbetering van de groeiomstandigheden van het te onderhouden groen. De GroeiGoed compost wordt in Almkerk op een natuurlijke manier gedroogd en door fermentatie verrijkt en gestabiliseerd. Voor greens wordt een fijne fractie Groeigoed toegepast, voor sportvelden een grovere fractie. Beide GroeiGoed-producten zijn volledig uitgerijpt. Zodra het droge materiaal door de TopChanger in de bodem is geïnjecteerd, wordt het door het bodemleven geleidelijk omgezet in voedingsstoffen die opneembaar zijn voor grasplanten. “Composteren is een organisch proces, dat een natuurlijk middel oplevert om de bodemweerstand en de groei van de grasplant te verbeteren”, aldus Arwin Verschoor, bodemspecialist bij VGR.

Klant van het eerste uur

Bij de golfclub heeft de VGR Topchanger al meermaals GroeiGoed op diepte in de bodem geïnjecteerd. Deze golfclub werd vlak na het ontstaan van VGR, twintig jaar geleden, al klant. Verschoor begon hier met verticuteren en beluchten en breidde de werkzaamheden later uit met het schoonmaken van sloten en vijverkanten en het doorzaaien van kale stukken. De afgelopen jaren heeft VGR de baan geverticuteerd met de contouren volgende Maredo MT200 Flex-verticutter. De hoofdgreenkeeper, al bijna twintig jaar werkzaam bij de golfclub, vertelt hoe de GroeiGoed-producten worden toegepast op deze golfclub. “Op de tees herstellen we wekelijk de speelschade op de divots met een mengsel van zand en Groeigoed.” Ruud de Deugd, die vanuit VGR met de greenkeeper heeft samengewerkt: “In de green van hole 4 hebben we een mengsel van 95 procent zand en vijf procent VGR GroeiGoed, zeer fijne, hoogwaardige compost - 1-2 millimeter -, geïnjecteerd. Door het inbrengen van deze stabiele organische stof proberen we het voedselweb van het bodemleven op gang te helpen, om zo de bodem weerbaarder te maken.” De verhouding van het mengsel met GroeiGoed-compost is op maat aan te passen. De greenkeeper laat al weten dat de kieming van het gras goed is en de uitdroging van de kiemplanten gering, doordat de compost vocht vasthoudt.

Proef op green 4

In 2019 begon men bij de golfclub aan een proef op een green 4, samen met VGR en een adviseur. Op tien tot vijftien centimeter diepte werd een mengsel geïnjecteerd van zand en een fijne fractie uitgerijpte GroeiGoed-compost, die speciaal is ontwikkeld voor golfgreens. Ruud: “Toen deze baan twintig jaar geleden werd aangelegd, bestonden de greens uit honderd procent zand. We merken dat ze daardoor onderhevig zijn aan fikse uitspoeling. Als gevolg daarvan is de CEC enorm laag in deze green. In de toplaag zit het wel snor met het organische stofgehalte, maar op 1,10 meter diepte is dat laag, minder dan twee procent. Via de zandkanalen die de TopChanger maakt om verder in de bodem te reiken, willen we nutriënten op grotere diepte in de bodem krijgen. Door een actiever bodemleven te creëren, willen we de viltlaag op een natuurlijke manier laten afbreken. Green 4 heeft veel last van dollarspot. Met de schimmels en bacteriën uit de compost willen we de grasplant versterken in de strijd tegen ziektes en zorgen voor een sneller herstel van dollarspot.”

Geduld voor resultaat

“We moeten geduld hebben om resultaat te kunnen zien’, vervolgt Ruud. “Dit soort ontwikkelingen gaan geleidelijk en moeten nauwgezet worden uitgevoerd, in combinatie met het bemestingsschema dat de adviseur voor ons heeft geschreven. Vanwege het injecteren en beluchten met de Topchanger kunnen we op maar drie procent van het greenoppervlak compost toepassen. Er zijn dus meerdere bewerkingsbeurten nodig om over de gehele green compost in de bodem te brengen. De golfclub wil deze proef op green 4 tot circa 2023 laten doorlopen. Door de toepassing van compost hopen we uiteindelijk minder te hoeven te bemesten en minder water en bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken.” Omdat er in 2020 op de fairway veel schade van engerlingen was, gaat de golfclub op advies van een andere adviseur ook daar aan de slag met compost.

Synergie

Dat er per toepassing op slechts drie procent van het totale greenoppervlak compost kan worden ingebracht, wordt door Verschoor in het juiste perspectief geplaatst: “Het verschil tussen drie procent en niets is veel. Het voordeel van telkens drie procent verrijken met compost is niet alleen die toegevoegde drie procent, maar ook de progressieve werking door de synergie die er in de bodem ontstaat. Doordat de bacteriën en schimmels in de compost hun werk doen, gaat de activiteit van het bodemleven flink omhoog en verhoogt de bodemweerstand. Het brengt de bodem weer in balans en de grasmat profiteert daarvan.”

Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login