de bodem als basis - compost VGR

Een goede bodem: het geheim

12 mei 2022

Een goede bodem: het geheim

Arwin Verschoor leerde op de golfbaan van zijn vader alles over gras. Met die kennis bouwde hij de VGR Groep op, die vanuit het Noord-Brabantse Almkerk wereldwijd actief is in het bodemonderhoud van golfbanen en sportvelden. “Wij zijn uniek en innovatief, omdat we vanuit de bodem denken.”

Al meer dan twintig jaar timmert Arwin Verschoor met zijn collega’s aan de VGR Groep, maar het echte besef van het succes van zijn onderneming kwam eigenlijk pas onlangs. “Ik belde een van onze vertegenwoordigers, om te horen hoe de vakbeurs was die hij in Groot-Brittannië had bezocht,” vertelt de oprichter en directeur. “Hij zei: ‘Arwin, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Er komen enthousiaste mensen naar de stand en die brengen ook weer nieuwe klanten mee.’ Blijkbaar hebben onze producten echt dat wow-effect.”

Verschoor startte de VGR Verschoor Groep in 2001. “Ik groeide op in een akkerbouwbedrijf met een naastgelegen golfbaan. Na school werkte ik daar en leerde ik veel over het onderhoud van het gras.”

de bodem als basis - compost VGR

Na school was hij in Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten werkzaam in het onderhoud van sportvelden en golfbanen. Bij terugkomst in Nederland was het idee dat Verschoor aan de slag zou gaan voor het familiebedrijf. “Maar ik zag geen uitdaging in meeliften op wat er al bereikt was. Ik besloot om het eerst eens voor mijzelf te proberen. De eerste klant had ik al: de golfbaan van mijn familie.”

Internationale speler

Vanuit onderhoudswerk groeide de VGR Groep over de jaren uit tot een internationale speler die actief is in het hele spectrum van bodemverbetering. De circa 35 werknemers werken in een van drie divisies: dienstverlening, machinerie en producten. “Onze divisie dienstverlening is onze kennisbron, daar ontstaan de nieuwe ideeën. Die ontwikkelen we door naar nieuwe producten en machines voor bodemverbetering.

Dankzij deze benadering mag VGR inmiddels een aantal grote golfbanen en profvoetbalclubs tot zijn afnemers rekenen. “We richten ons op klanten die net als wij geven om de bodem en gras en er echt wat van willen maken, of ze nu groot of klein zijn. En waar de dienstverlening zich beperkt tot de Benelux, is de vraag naar VGR’s innovatieve machines wereldwijd: “Van Zuid-Korea tot Nieuw-Zeeland en van Finland tot Amerika.”

De bodem als basis

Het geheim achter het succes? Volgens Verschoor onderscheidt het bedrijf zich met een denkwijze die eigenlijk heel voor de hand liggend is. “Wij denken vanuit de bodem. We gaan uit van de mogelijkheden van het natuurlijke groeiproces, in plaats van meteen te grijpen naar kunstmest of zelfs kunstgras. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe composteerinrichting ontwikkeld. We halen maaiafval op dat we composteren en dat door onze machines weer kan worden aangebracht in de bodem. Zo is de cirkel weer rond.”

Verschoor is trots op de onderscheidende denkwijze van zijn bedrijf. Binnenkort start VGR met een eigen interne opleiding, die zowel nieuwe medewerkers als klanten de mogelijkheden van de bodem bijbrengt. Meer bedrijven zouden de natuur moeten koesteren en er bewust van genieten, besluit Verschoor. “Ik ben ervan overtuigd dat degene die de bodem beheerst, de toekomst in handen heeft.”

TopChanger

Drie in één klap

Een van de innovatieve machines van de VGR Groep is de TopChanger. Deze voert in één klap drie bewerkingen uit voor een goede, gezonde grasmat of golfbaan. Verschoor: “De machine belucht de bodem door er een gaatje in te prikken en daar zuurstof in te blazen. Daardoor gedijen organismen die de bodem gezond houden beter. Onze machine voegt indien nodig direct voedingsstoffen toe en vult het gat af met organisch materiaal, waardoor het de juiste structuur krijgt om water op te nemen. Doordat deze stappen in één werkgang plaatsvinden, gaat onderhoud sneller en blijft er meer tijd over voor sporters of golfers om het veld te gebruiken waar het voor is bedoeld.”

Bron: Hoek en Blok Schrift, editie Voorjaar 2022

Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login