VGR compost

Compost: toekomstgerichte bodemverbeteraar

07 november 2023

Compost is een belangrijke bodemverbeteraar. Door het toevoegen van compost, beheerst u de bodem. En dat is van cruciaal belang voor een duurzame toekomst. Bij VGR zeggen we ‘wie de bodem beheerst is de speler van de toekomst’. Deze milieuvriendelijke keuze kent allerlei toepassingen, in alle jaargetijden!

Het najaar is zowel voor particulieren als hoveniers een populaire tijd om compost in tuinen en perken te strooien. Maar compost kan heel het jaar door worden toegepast.

Veelzijdige hulpbron

Compost is een veelzijdige en waardevolle hulpbron voor allerlei soorten bodems, het leven in de bodem, natuurbehoud en het bevorderen van gezonde plantengroei. Het is een krachtig middel voor het bevorderen van nuttige bacteriën in de bodem, en schadelijke ziekteverwekkers tegen te houden.

Machinaal of handmatig

Compost kan op verschillende manieren in de bodem worden gebracht, afhankelijk van het doel. In de landbouw wordt grove compost vaak machinaal door ploegen en mengen verwerkt in de bodem. Voor meer verfijnde toepassingen, zoals op golfbanen en sportvelden, wordt fijnere compost gemengd met zand en water, en met onze TopChanger in de bodem gebracht. Voor particulieren is het strooien van compost in de tuin gebruikelijk.

Productievere gewassen

In de landbouw wordt een dikke laag compost aangebracht, nadat gewassen zijn geoogst. Zo krijgt de bodem volop gelegenheid tijdens de rustperiode te herstellen. Het effect van compost is namelijk aanzienlijk. Het verbetert de structuur en maakt het gemakkelijker voor wortels voedingsstoffen op te nemen, wat leidt tot gezondere en productievere gewassen.

Natuurlijke compostproductie

Particulieren besteden veel tijd aan het verwijderen van blad en ander groenmateriaal uit hun tuin. Het ‘geven’ van compost aan de bodem in ruil daarvoor is van groot belang. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het verwijderde blad onder een heg te vegen, zodat de voedingsstoffen de bodem verrijken en zo bijdragen aan een schone en gezonde, natuurlijke compostproductie.

Positieve impact

Compost is meer dan een zegen voor de bodem zelf: het is van belang voor boeren, die afhankelijk zijn van vruchtbare grond. Het is een veelzijdige en waardevolle hulpbron met een positieve impact op onze bodems, planten en het milieu als geheel. Het is de toekomstgerichte keuze voor het verbeteren van de bodemkwaliteit en het bevorderen van duurzame landbouw- en tuinpraktijken.

Wilt u meer weten over de uitgebreide toepassingen van compost? Neem dan contact met ons op.

VGR compost
Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login