23 10 17 Nieuwe composteermachine VGR Brakel

Betere compost in kortere tijd

17 oktober 2023
23 10 17 Nieuwe composteermachine VGR Brakel

In navolging van onze locatie in Almkerk, beschikken wij nu ook in Brakel over een nieuwe composteermachine. Met behulp van de Backhus machine zijn we in staat efficiënter en beter te composteren. Kees Schmidt is als voorman van de composteerinrichting heel blij met deze aanwinst!

“We zijn er allemaal erg blij mee’, verduidelijkt Kees. “Dat komt onder meer omdat deze machine door meer medewerkers te bedienen is.”

Beter bewerkbaar

Kees: “In Almkerk werken we al zo’n drie jaar met dezelfde composteermachine. Het composteerproces bestaat daar uit tien ‘rillen’ of ‘ruggen’, hier in Brakel liggen zeven ruggen met materiaal wat gecomposteerd wordt.” Hij vervolgt: “Deze machines zijn heel belangrijk voor ons proces. Het is constanter en beter te monitoren. De compost wordt homogener en neemt met nat weer minder vocht op. Het is beter bewerkbaar en makkelijker om te zetten.”

Sneller omzetten

‘Omzetten’ is het halfverteerde materiaal vermengen. Zuurstof krijgt toegang en de temperatuur wordt gereguleerd. Kees: “We temperaturen handmatig. Compost mag niet te koud en niet te warm worden. Afhankelijk van het weer, is het nodig ongeveer één keer per week de ruggen ‘om te zetten’. Met de vorige machine was dat een dag werk: nu doen we dat in een paar uur!”

Compost filteren

De machine is zes meter breed en ruim vier meter hoog. Hij vormt een soort tunnel die op beide zijden op rupsbanden ‘over’ de rug rijdt. “De wals van een meter in doorsnee draait hard rond, waardoor de compost gefilterd wordt. De machine rijdt heel langzaam. De bestuurder zit erboven en houdt toezicht, zodat geen stenen of stukken plastic verstrikt raken in de wals. Na gebruik plegen we onderhoud, zoals het schoon blazen van de filters of kleine reparaties.”

Proces verbeterd

Kees: “In vergelijking met de tafel-omzetter die we gebruikten, is ons composteerproces aanzienlijk verbeterd. Beter controleerbaar. Het resultaat is minder grof, waardoor we beter onderscheid kunnen maken in verschillende soorten compost. De biomassa is schoner en we kunnen makkelijker met deze machine werken. Kortom: we leveren betere compost!”

Wilt u meer weten over onze nieuwe composteermachine of ons composteerproces? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte: follow-us-fb
Het laatste nieuws in uw inbox Inschrijven

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op

Copyright 2024 VGR Groep. All Rights reserved
Sluiten
Login