De bodem als basis

Gazonadvies

GAZONADVIEZEN

Bepaal uw gazontype:
Siergazon; Het siergazon is een ware lust voor het oog en past perfect in de verzorgde tuin.
Sport- en speelgazon; Het sport- en speelgazon kan tegen een stootje en kan ieder spel en iedere hobby aan.
Schaduwgazon; Het schaduwgazon stelt weinig eisen aan lichtverhoudingen en groeit daarom ook onder bomen.
Graszoden; Graszoden mogen direct na het leggen betreed worden en zijn na maximaal 3 weken vastgegroeid.

Maaien; Wat wilt u met maaien bereiken?
Gras sterker maken: maai 1x per 7 dagen.
Gras beschermen tegen verbranding: maai maximaal 1/3 van de gazonhoogte.
Een gelijkmatig gemaaid gazon creëren: maai alleen in parallelle banen.
Vervilting vermijden: verwijder maaiafval of gebruik een grasmaaier met opvangbak.
Note: U dient het gazon van maart tot oktober regelmatig bij te houden. Van november tot februari hoeft het gazon verder niet verzorgt te worden.
Klik op grasmaaiers en bosmaaiers voor het assortiment.

Verticuteren & Beluchten; Achtergebleven grasmaaisel en afgestorven plantenresten vormen een laag gazonvilt van uiteindelijk enige centimeters dik. Dit gazonvilt verhindert een goede luchtcirculatie en belet de toevoer van water en voedingsstoffen. Verticuteren verwijdert mos en oppervlakkig wortelend onkruid uit het gazon. De grond wordt licht ingekerfd en daardoor beter doorlaatbaar voor water en voedingsstoffen. De bovenste graswortels worden doorgesneden, waardoor de ontwikkeling van een dichte grasmat wordt bevorderd.
Note: Het juiste moment om te beluchten en verticuteren is van maart tot mei en in de late zomer, van augustus tot september. Doorkam het gazon en zorg voor voldoende frisse lucht bij de wortels.

Mesten en zaaien; In de lengte en breedte gelijkmatig verdelen, eventueel met een strooiwagen. Vervolgens met een hark ca. 1,5 cm diep inwerken. Daarna de grond licht aanwalsen met een gazonwals. De grond vervolgens besproeien.
De juiste maanden hiervoor zijn maart/april en augustus/september. De beste temperatuur is tussen 8-20 graden.

Besproeien; Het juiste moment is wanneer een voetafdruk in het gazon zichtbaar blijft. Dan is het watergehalte niet meer voldoende om de grassprieten weer rechtop te krijgen.
Voldoende sproeien - diep tot in de wortels, d.w.z. ca. 10 tot 15 liter per m² gazon. Beste periode om te sproeien is van begin mei tot midden september, iedere 3 tot 4 dagen. Beste moment is in de avonduren of 's ochtends vroeg. Nooit bij sterk zonlicht, hierbij is gevaar voor verbranding.

vgr-grassprieten-kl