De bodem als basis

Dollarspot

Herkenning

Dollarspot wordt veroorzaakt door de schimmel "Sclerotinia homeoscarpa". De schimmel heeft een voorkeur voor warme, vochtige omstandigheden en tast voornamelijk roodzwenk en struisgras aan. Het kan echter ook straatgras aantasten.

Bij Dollarspot schade zijn de blaadjes licht gebleekt van kleur. De aantastingen zijn doorgaans aan elke kant verbonden door een donkerder roodbruine laag die het geïnfecteerde weefsel met het gezonde groene weefsel verbindt. Er verschijnen kleine plekken gebleekt gras (ter grootte van een dollar) op de green. De plekken kunnen samensmelten en een groter gebied van geïnfecteerd gras gaan vormen. Op dauwachtige ochtenden kan er wit mycelium op de aangetaste plekken te zien zijn dat verdwijnt als het gras opdroogt.

Risicovolle omstandigheden

Hevige ochtenddauw, plekken die geen ochtendzon krijgen of met een gebrek aan luchtcirculatie als gevolg van omliggende belemmeringen waardoor het oppervlak langer vochtig blijft, dagtemperaturen van 15-25ºC, achterblijvende groei en uitzonderlijk kort maaien.

Cultuurtechnische maatregelen

• Zoals het bij de meeste ziekteverwekkers het geval is, speelt een natte grasmat een belangrijke rol bij de infectie van het gras. De kans op infectie wordt verkleind als de periode dat het gras nat is, wordt bekort. Het is daarom belangrijk dat tijdens ongunstige omstandigheden beregening zo vroeg mogelijk in de ochtend plaats vindt. Vroeg in de morgen kunnen de greens dan eerst worden gesweept om overtollig water te verwijderen waarmee de periode dat het gras nat is wordt bekort. Er dient minder vaak maar langer beregend te worden i.p.v. vaker en korter.
• De luchtcirculatie kan verbeterd worden door lage takken van bomen en struiken te snoeien. De ochtendzon helpt ook de grasmat drogen. Men dient te overwegen bomen die de ochtendzon tegenhouden te snoeien en/of te verwijderen.
• Dollar spot krijgt veel meer kans bij weinig voeding, met name minder stikstof is van belang. Voldoende kunstmest op momenten met een verhoogd risico om een constante maar niet overmatige groei te bevorderen, zal de kans op dollar spot verminderen.
• Zeer kort gemaaide greens kunnen een dollar spot infectie stimuleren. Tijdens ongunstige omstandigheden dient te worden gedacht aan minder kort maaien om zodoende de grasgroei te bevorderen.
• Grondverdichting en de aanwezigheid van vilt kunnen eveneens dollar spot bevorderen. Regelmatig beluchten vermindert de grondverdichting en bevordert de afbraak van een eventuele viltlaag waarmee de kans op een eventuele ernstige uitbraak van dollar spot kan worden verlaagd.

Dollarspot