De bodem als basis

VGR Multihog voor onderhoud sportvelden

Beheerders van sportvelden lopen er bij onderhoud steeds vaker tegenaan dat er niet meer gespoten mag worden. Een alternatief is het op mechanische wijze verwijderen van een teveel aan organische stof in de bodem. De schonere toplaag die hierdoor ontstaat, biedt schimmelziektes minder kans. VGR heeft voor het mechanisch verwijderen een zelfrijdende machine ontwikkeld: VGR Multihog Organic Collector. Onderhoud aan natuursportvelden en hybride sportvelden wordt met deze machine een stuk eenvoudiger. Bovendien opent deze machine de weg om sportvelden op te schonen binnen de kaders van de wet- en regelgeving.

Het sportveld in Vlijmen, onder beheer van de gemeente Heusden, is met de Multihog bewerkt. De vezels van de hybride grasmat werden overgroeit door gras. Door het te veel aan organische massa uit het sportveld te verwijderen, staan de viber grassprieten weer netjes omhoog. Hierdoor is het veld weer beter bespeelbaar.

Arie Crezee van de gemeente Heusden: ‘De Multihog Organic Collector doet echt uitstekend werk. Dezelfde bewerking voeren we nu met een man minder uit. Het veld ligt er bovendien weer als nieuw bij; dit hadden we veel eerder moeten doen.’